Macombs Dam Park

Public SectorSports & Entertainment

Client

  • NYC Economic Development Corporation / NYC Department of Parks & Recreation

Architect

  • Clark Caton Hintz

Location

  • New York, NY

Hunter Roberts provided Construction Management services for the design and construction of a 7.5-acre park atop the Ruppert Plaza Parking Garage at Yankee Stadium. The park includes the following features:

Running Track: An eight-lane rubberized running track was designed and constructed to meet High School and NCAA standards. The track program also includes the construction of facilities for pole vault, high jump, and long jump/triple jump events.

Soccer / Football Field: A combination soccer / football field was constructed using a synthetic turf surface manufactured by Mondo USA.

Grandstand: A 600-seat grandstand was constructed adjacent to the west side of the running track. The stands are constructed of a powder coated and galvanized steel support structure with aluminum seating. It also contains a 10-foot steel perforated panel overhang to provide shade to onlookers.

Comfort Station: This facility houses restrooms, a storage area, and the park’s electrical utilities. Positioned just south of the bleachers, it is centrally located for all park patrons to access. All restroom fixtures are manufactured of stainless steel for longevity and cleanliness.

Handball Courts: Eight handball courts were constructed on the southwest end of the facility. The courts contain two 16-foot high by 52-foot long cast-in-place walls constructed atop the precast parking facility.

Basketball Courts: Four regulation size basketball courts were constructed incorporating the first rubberized and acrylic surfacing to be used in a NYC public park. The surfacing sits atop the concrete to provide shock absorption for the players. The courts are surrounded by 16-foot high vinyl coated chain link fencing.

Natural Grass Mounds: Four large natural grass hills sit amongst the numerous planters to bring trees and grass into the central areas of the park. Constructed atop a light-weight styrofoam subsurface, these hills transport park patrons from the space, making them forget they are walking on the roof of a garage.