Princeton University Stanworth Commons

Client

  • American Campus Communities

Architect

  • Torti Gallas and Partners

Location

  • Princeton, NJ

Hunter Roberts is transforming the 26-acre Merwick and Stanworth sites north of Princeton’s campus into a residential community named Stanworth Commons, to be used primarily for University faculty, staff, and their families. The scope features a mix of 326 units (712-beds) consisting of townhomes, flats and apartments totaling 355,800 SF, including affordable units available to local residents with low-to-moderate incomes. Built in two phases, the initial phase of development is complete and located on the site of the former Merwick Rehabilitation Center. Construction began with the development of 128 units of wood-framed two-story townhomes, two-story multi-family stacked flats, and three-story apartment buildings. These homes are LEED Gold Certified. The second phase of development is at the Stanworth site and includes the redevelopment of 198 units comprising wood-framed two-story townhomes and two-story multi-family stacked flats. The existing 154 units at Stanworth were demolished and the new structures were built on the footprints of the old apartments, in order to preserve as many trees as possible. Plans call for a close-knit community including open space, playground areas for residents and neighbors, pedestrian walkways, improved storm water management and road improvements. Sustainable design features include energy-efficient lighting, heating, and air conditioning systems; low-flow plumbing fixtures to reduce water consumption; and Energy STAR appliances.