Princeton University Peyton Hall Basement Renovations and HVAC Upgrades

Higher Education

Client

  • Princeton University

Architect

  • Ford 3 Architects

Location

  • Princeton, NJ

Peyton Hall is a 35,600 GSF, three-story (including basement) building constructed in 1966, and is the home for the Department of Astrophysical Sciences. The major mechanical systems were primarily original to the building and over 40 years old, thus beyond the expected service life of the equipment. The department’s evolving programmatic needs required changes to the basement to better utilize inefficient spaces.  The primary scope of the project was to renovate the eastern part of the basement to optimize space for current and identified near-future needs, including but not limited to the needs of the Large Synoptic Survey Telescope (LSST) project. Programmatic renovations included both upgrading the interior finishes, furnishings, signage, etc., to a level appropriate for post-doctoral researchers and faculty, as well as modifying the existing systems in the renovated area, such as power, information technology, plumbing, and fire protection. The second part of the project included the removal and replacement of the main building air handling unit and all associated ductwork and piping. The unit was replaced with a modern air handling unit and new air distribution ductwork with VAV boxes and DDC Control System.