23 South 23rd Street Condominiums

Residential & Hospitality

Client

  • Turchi, Inc.

Architect

  • Cope Linder Associates

Location

  • Philadelphia, PA

Hunter Roberts provided construction management services on the conversion of the former Keystone Automobile Club parking garage into luxurious new condominiums. Amenities include a common lobby, glass elevators overlooking the courtyard, terraces, a community garden, and secured valet parking within the building. The 170,000-SF project includes 84 units ranging from 850-SF lofts to 4,300-SF duplex penthouses. The condominium units have wood floors, custom kitchens and bathrooms, and balconies that overlook a lush courtyard, created by removing the core of the existing building. The façade is luminescent glass panels and Italian limestone.

The main selling feature for this project is the interior courtyard space with decks and terraces, which allows for a community-based living environment by introducing a common outdoor living space in a city building. Since the original building was a parking garage, the existing construction included huge column beams and a thick column deck. One of the major challenges Hunter Roberts faced was cutting out the interior courtyard. Supplemental steel was put into place to support the floors and then the hole in the center of the building was cut on a floor by floor basis.  Additionally, the existing elevators were removed, leaving a huge hole in the building where new slabs were poured in place. Construction of this area was difficult and complex, as the way it attached to the existing building created odd floor levels. As a result, all floors were re-leveled.

This project, like most condominiums, had to be turned over on a unit-by-unit basis instead of the building as a whole due to settlements. Hunter Roberts’ staff held multiple pre-planning sessions with the project team to carefully schedule and coordinate tenant move-ins and ensure a safe and smooth process. Additionally, the lobby had to be finished so occupants could use it for entry / exit access to the building. The stone and resin panels in the lobby were long lead items so alternate finishes were put into place to allow for residents to move into the building, and the lobby was finished later without affecting the occupant’s path of travel.